In Misiones, Argentina, we are studying the factors that influence the integration of native tree species in organic agroforestry systems. One specific tree of interest is yerba mate, Ilex paraguariensis, a species of long, traditional use by original indigenous people in the Atlantic Forest region of South America. Yerba mate leaves are consumed locally as an infusion because of the brew’s energizing properties and high amounts of anti-oxidants, and it is currently marketed as certified organic tea in the USA and other countries (Eibl et al. 2015, 2017, Montagnini et al. 2011). In this research, we collaborate with INTA, the National Institute for Agricultural Technology, and local farmers.
Following up on these studies, we are starting new projects in collaboration with INTA and with Guayaki, a private company that produces certified organic yerba mate in Argentina, Brazil and Paraguay and maintains two ecological reserves in Misiones (Guayaki.com). We are planning to examine the soils, productivity and environmental services (biodiversity, carbon) of organic farms in comparison with conventional monocultures of the yerba mate crop. Please see the following publications for more information:
- Eibl, B., Montagnini, F., López, M., Montechiesi, R., Barth, S., y Esterche, E. 2015. Ilex paraguariensis A. St.-Hil., Yerba mate orgánica bajo dosel de especies nativas maderables, una propuesta de producción sustentable. Pp. 153-177 En: Montagnini, F., Somarriba, E., Murgueitio, E., Fassola, H., Eibl, B. (Eds.). Sistemas Agroforestales. Funciones productivas, socioeconómicas y ambientales. Serie Técnica Informe Técnico 402, CATIE, Turrialba, Costa Rica. Fundación CIPAV. Cali, Colombia. 454pp
- Eibl B, Montagnini F, López M, López LN, Montechiesi R, Esterche E (2017) Organic yerba mate, Ilex paraguariensis, in association with native tree species: a sustainable production alternative. In: Montagnini F (ed) Integrating landscapes: Agroforestry for Biodiversity Conservation and Food Sovereignty, Advances in Agroforestry 12. Springer, Cham, pp 261–281
- Montagnini, F., Eibl, B. I., & Barth, S. R. (2011). Organic yerba mate: an environmentally, socially and financially suitable agroforestry system. Bois et forêts des tropiques, 308(2), 59-74.
En Misiones, Argentina, estamos estudiando los factores que influyen la integración de especies arbóreas nativas en sistemas agroforestales orgánicos. Un árbol de interés específico es yerba mate, Ilex paraguariensis, una especie de uso tradicional y prolongado por parte de los pueblos indígenas originales en la región del Bosque Atlántico de América del Sur. Se consumen las hojas de yerba mate localmente como infusión debido a sus propiedades energizantes y sus cantidades altas de antioxidantes, y actualmente se comercializa como té orgánico certificado en los EE.UU. y otros países (Eibl et al.2015, 2017, Montagnini et al. 2011). En esta investigación, colaboramos con INTA, el Instituto Nacional de Tecnología Agrícola, y agricultores locales.
Siguiendo estos estudios, estamos iniciando nuevos proyectos en colaboración con INTA y con Guayaki, una empresa privada que produce yerba mate orgánica certificada en Argentina, Brasil y Paraguay y mantiene dos reservas ecológicas en Misiones (Guayaki.com). Estamos planeando examinar los suelos, la productividad y los servicios ambientales (biodiversidad, carbono) de las fincas orgánicas en comparación con los monocultivos convencionales de yerba mate. Consulte las publicaciones anteriores para obtener más información.
See images our work in action below:
Vea imágenes de nuestro trabajo en acción debajo:
Yerba mate planted in organic agroforestry systems with native trees and crops in Misiones, Argentina.
Yerba mate plantada en sistemas agroforestales orgánicos en Misiones, Argentina.


